8 februari 2017

Na na na / Slovenien 2003

Det räcker inte att vara bra. Man måste ha tur också. Det visste Karmen Stavec som nu ställde upp för fjärde gången i den slovenska uttagningen och som aldrig haft millimetrarna på sin sida.

Hon var född och uppvuxen i Västberlin och flyttade till Slovenien först efter avslutad skolgång. Där byggde hon sakta men säkert upp en position inom slovenskt musikliv och 1998 fick hon följa med till Birmingham som körsångerska bakom Vili Resnik.

Hon hade hört till storfavoriterna såväl 2001 med "Ostani tu" och 2002 med "Še in še" - båda gångerna vann hon telefonomröstningen men fick tummen ner av slovenska tv:ns experter. 2002 års final slutade dessutom i en praktskandal där det utbröt regelrätt slagsmål i artistfoajén efter sändning.

Nu gick det betydligt lugnare till och ingen behövde uppsöka läkare efteråt - även om det buades då telefonröstningens klara vinnare fick en nolla av experterna och missade programmets superfinal.

Nu fick Karmen sin seger och sin revansch. Förväntningarna var höga då hon lottats att sjunga sist av alla i Riga och den snygga videon gjordes i såväl en slovensk som en engelsk version. Tyvärr tog sig inget av den lätta lekfullhet som funnits i videon in i scenframträdandet i Skontohallen.

Karmen och hennes trupp kändes lite stela och ointressanta i ett startfält där det ändå fanns en och annan visuellt anslående kandidat. Dessutom verkar Europas smak ha tagit en skarp sväng bort från det lättuggade och lättrallade - Turkiet, Belgien, Ryssland och Norge i toppen pekade alla i mer intressanta musikaliska riktningar - och Slovenien kraschlandade med bara sju poäng i protokollet.

Gissningsvis skulle Karmen ha haft riktigt stora chanser i Tallinn 2002 och det betydligt svagare startfältet där. "Še in še" är en på alla sätt bättre och mer spännande låt och gav större utrymme åt artisten att skina.

Karmen Stavec sjunger fortfarande - hon ställde upp i den slovenska uttagningen på nytt 2009 med "A si želiš" - men blev aldrig den riktigt stora stjärna hon skulle haft potential att bli.Karmen Stavec - Na Na Na (Slovenien 2003)
23:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar