5 februari 2017

Les amants de minuit / Luxemburg 1956

Luxemburg etablerade redan från början sin vana att låna av andra. Man lånade låtar och artister och dirigenter från sina grannländer som alla var större och hade betydligt mer utvecklad showbiz. Den första som lånade ut sitt kunnande till storfurstendömet var den franska sångerskan Michèle Arnaud.

Egentligen hette hon Micheline Caré och var född i Toulon, på gränsen mellan Frankrike och Italien. Hon var ingen dununge och hade hunnit fylla 36 då tävlingen hölls i Lugano. Karriären hade startat några år tidigare då hennes låtskrivande make bett henne framföra ett par av hans alster.

Med tanke på 1950-talets snäva kvinnobild var Michèle Arnaud närmast en gerillakrigare som snabbt fick smeknamnet "den intellektuella sångerskan". Hon hade studerat statsvetenskap och litteratur och hade två olika examina i filosofi.

Apropå kvinnofrågor kan man också konstatera att just den här låten var skriven av en kvinnlig kompositör. Under de första åren var en och annan låt skriven av kvinnor men när tävlingen blev attraktiv och vinstgivande verkar kvinnorna ha trängts undan till förmån för män.

Michèle Arnaud nöjde sig inte med att bryta ny mark som sångerska - några år senare blev hon en framgångsrik och uppskattad producent för musikprogram på fransk tv och upptäckte Serge Gainsbourg (Luxemburg 1965, Monaco 1967, Frankrike 1990) av bara farten.

Även hennes två barn satsade på karriärer i offentligheten: dottern Florence Gruère blev en framgångsrik fotograf medan sonen Dominique Walter slog sig på sången och representerade Frankrike i ESC 1966.Michèle Arnaud / Les amants de minuit (Luxemburg 1956)
Oplacerad av 14 bidrag i Lugano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar