21 februari 2017

Era stupendo / Schweiz 2008

Att välja bidrag internt hade gett Schweiz ganska blandade resultat: succé 2005, halvfiasko 2006 och misslyckande i semifinalen 2007. Hur som helst hade de internt utvalda bidragen lyckats bra mycket bättre än vinnaren av den senaste nationella finalen 2004, så man höll fast vid samma uttagningsmodus än en gång.

Man fastnade för en riktigt internationell schweizare: Pablo Meneguzzo var född 1976 i den italienskspråkiga kantonen Ticino och hade tidigt börjat sikta mot en karriär bortom Alperna. Som tjugoåring ställde han upp i den stora sångtävlingen Viña del Mar i Chile och vann.

Under de närmsta åren hade han en viss framgång i Sydamerika under sitt lätt modifierade namn Paolo Meneguzzi, men med tiden började han längta hem till den gamla världen. Han ställde upp i Sanremofestivalen flera gånger och kom som bäst fyra med "Guardami nelle occhi" 2004. Han sågs överlag som en blivande stjärna och det var åtminstone ett mindre scoop att han ställde upp i ESC.

Hans tävlingslåt lät dessutom som en vinnare: en smäktande italiensk ballad som snart slog ut sina vingar och blev en högenergisk poplåt.

Tråkigt nog visade sig den gode Paolo ha skrivit en låt han själv inte riktigt klarade av att leverera live. Trots att han och hans dansare kämpade friskt blev framträdandet skakigt och inte alls så övertygande som den här typen av låt skulle behövt. Det blev lång näsa och tidig sorti ur tävlingen för förhandsfavoriten.

Karriären har rullat på ändå - ibland mer fokuserad på Italien, ibland mer fokuserad på den spanskspråkiga marknaden. Från och med 2013 uppträder han ibland under sitt nästan riktiga namn Pablo Meneguzzi.

2010 lyckades han uppröra sina gayfans efter att i en intervju hävdat att "homosexualitet är ett val". Två år senare lät han meddela via sociala medier att han inte var homo och aldrig skulle komma ut ur något skåp, efter att en italiensk skvallertidning spekulerat om hans läggning.


Paolo Meneguzzi / Era stupendo (Schweiz 2008)
13:e plats av 19 bidrag (semi) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar