23 februari 2017

Bem bom / Portugal 1982

"Wannabe" slog ned som en bomb i den globala popvärlden hösten 1996. Spice Girls blev ett fenomen och en sensation - tidernas bäst säljande girl group vars medlemmar snabbt blev förebilder och vars budskap om girl power var något nytt och fantastiskt som världen aldrig tidigare skådat. Eller hade den?

I Portugal bildades 1979 någonting som i backspegeln känns som en prototyp till Spice Girls. Laura, Lena, Fátima och Teresa var en explosiv kvartett med mycket attityd - fyra starka, unga kvinnor som ingen satte sig på i det mansdominerade portugisiska machosamhället.

Deras första stora genombrott kom i Festival da Canção 1980 där de kom på andra plats med "Doce". Fátima och Teresa hade tidigare erfarenhet och hade vunnit som del av gruppen Gemini både 1977 och 1978 . Laura hade scenvana som modell och hade utsetts till "Miss Photogenique" i Miss Portugal-tävlingen 1978.

Även 1981 ställde man upp och fick en ny stor hit med "Ali-Baba" och 1982 blev det seger med den energiskt dunkande och ovanligt poppiga "Bem bom" som fick äran att inleda hela ESC-finalen i Harrogate.

Svidade som glittriga conquistadorer framförde Doce sin tävlingslåt med snits och stil, men juryn var som vanligt inte på humör för någonting som lät avvikande från schlagernormen. Besvikelsen i röstningen påverkade inte karriären på hemmaplan och skivbolaget gjorde till och med ett misslyckat men ändå försök att lansera Doce på engelska för en internationell publik.

1984 ställde man upp än en gång i den nationella finalen med en helt annan typ av låt innan framgångarna började sina. Officiellt upplöstes Doce 1987 men hör fortfarande till landets verkliga popkulturella ikoner och referenser.

"Bem bom" har haft ett långt liv och blev åter en hit 2003 i en remixad version. Några år senare skapade en av originalmedlemmarna Docemania - en ny grupp av unga flickor som sjöng gruppens gamla hits i nya versioner. Ett portugisiskt A-Teens, med andra ord.


Doce / Bem bom (Portugal 1982)
13:e plats av 18 bidrag i Harrogate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar