30 januari 2017

Zjarr e ftohtë / Albanien 2006

När Idol blev populärt i allt fler länder visade sig formatet vara lite av ett monster: inte sökte man enbart efter duktiga talanger som kunde sjunga, man sökte dessutom efter personligheter som gick genom rutan och som publiken kunde låta sig förtjusas av. De flesta vinnare kunde ju sjunga som en bonus, men de flesta med framgång hade också utstrålningen påskruvad för fullt.

Inga regler utan undantag, hur som helst. Den första vinnaren av albanska Idol visade sig vara en blyg och försiktig liten viol som sjöng bra men som kändes blyg inför publiken och inför kamerorna. Albanien älskade Luiz Ejlli som snabbt blev en stjärna.

Blygheten var förvånande. Luiz Ejlli hade uppträtt hela livet och varit en duktig och erfaren barnartist som vunnit pris för bästa röst i flera sångtävlingar för juniorer.

2003 ställde han för första gången upp i Festivali i Këngës - den anrika festival som från och med det året även fungerade som nationell final för ESC - och två år senare var han tillbaka och vann hela tävlingen. I Aten blev han den första man som representerat Albanien och dessutom den första som sjungit på albanska i ESC. Europa lät sig inte imponeras och för första gången missade Albanien finalen.

Luiz Ejlli förblev populär ändå och har bland annat vunnit den populära festivalen Kënga Magjike i duett med Juliana Pasha (Albanien 2010). Han visade sig ha fler strängar på sin lyra och jobbar vid sidan av karriären som kulturattaché vid den albanska ambassaden i Paris.Luiz Ejlli / Zjarr e ftohtë (Albanien 2006)
14:e plats av 23 bidrag (semifinal) i Aten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar