4 januari 2017

Tu volverás / Spanien 1975

Han hade redan i flera år hört till Spaniens mest efterfrågade producenter och låtskrivare, men den oerhörda framgången med "Eres tú" öppnade en mängd nya dörrar för Juan Carlos Calderón. Inte nog med andraplatsen i Luxemburg - bidraget hade blivit en stor hit i hela världen och slagit sig in bland de tio främsta på den amerikanska Billboard-listan. Än idag har ingen annan låt helt på spanska gjort om den bravaden.

Calderón hade producerat skivor för Mocedades och hade varit med då Sergio Blanco och Estíbaliz Uranga beslöt sig för att lämna gruppen och bilda en egen duo vid sidan av. Juan Carlos tog även den unga duon under sina vingar och gjorde sitt bästa för att få dem att fungera på egen hand.

1975 skrev Juan Carlos Calderón balladen "Tu volverás" till det unga paret och ställde för andra gången upp i ESC som låtskrivare och dirigent. Nog anades ett melodiskt släktskap till "Eres tú" och spansk tv försåg sitt bidrag med en snygg förhandsvideo, men trots att där fanns musikaliska kvalitéer skulle den nya låten visa sig alldeles för ospännande för att leva upp till några större förväntningar.

I Stockholm visade sig Sergio & Estíbaliz vara ganska lika låten - prydliga, propra och lite lätt ointressanta - och fick nöja sig med en tiondeplats, vilket tillsammans med 1972 var Spaniens sämsta notering de senaste tio åren. Trots den mediokra placeringen blev låten en stor hit såväl på hemmaplan som på den stora latinamerikanska marknaden.

I december samma år firade dessutom Sergio & Estíbaliz framgången genom att gifta sig med varandra hemma i Bilbao. De båda fortsatte att sjunga tillsammans: först som duo, sedan återigen tillsammans med Mocedades i olika sammansättningar.

Vid sidan av musiken var Sergio Blanco en framstående konstnär och skulptör. I februari 2015 avled han, endast 66 år gammal.Sergio & Estíbaliz / Tu volverás (Spanien 1975)
10:e plats av 19 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar