10 januari 2017

Ton nom / Belgien 1962

Hur många artister fanns det egentligen i Vallonien? Om någon ställde sig den frågan var det inte så underligt. Fud Leclerc hade nämligen representerat Belgien varje gång det var den franskspråkiga delen av landet som stod för fiolerna och i Luxemburg 1962 gav han sig in i tävlingen för fjärde gången.

För första - men definitivt inte sista - gången hade EBU bestämt sig för att experimentera med röstningen och lanserade nu ett helt nytt system som skulle visa sig få vissa följder för hur Fud Leclerc skulle bli ihågkommen i festivalhistorien.

Varje lands jury bestod fortfarande av tio personer men istället för att var och en av dessa gav en poäng till sin personliga favorit röstade juryn istället internt om vem som var bäst. De tre bidrag som juryns tio medlemmar gillat bäst tillsammans gavs poäng medan alla andra fick noll.

För första gången i tävlingens historia hände det sig att bidrag gick genom röstningen utan att få en enda poäng. Kanske lindrade det besvikelsen att hela fyra länder - Belgien, Spanien, Österrike och Nederländerna - fick dela det snöpliga ödet?

Hur som helst blev Fud Leclerc - som lottats att sjunga som nummer två i finalen - den första artisten i ESC-historien som fått noll poäng i röstningen. Ett snopet slut för en så flitig deltagare.

Om det beror på nollan i Luxemburg eller inte kan vi låta vara osagt, men Fud Leclerc la snart sin musikaliska karriär på hyllan. Istället gick han till sjöss innan han satsade på en karriär inom byggbranschen. Fud Leclerc avled 2010 i en ålder av 86 år.Fud Leclerc / Ton nom (Belgien 1962)
Delad 13:e plats av 16 bidrag (sist) i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar