3 januari 2017

Sokrates / Island 1988

Ingen kunde åtminstone säga att inte rätt låt skulle ha vunnit i den isländska finalen. Samtliga jurygrupper gav toppoäng åt Stefán Hilmarsson och Sverrir Stormsker som bildat duon Beathoven tillfället till ära.

Sverrir var en väletablerad multiinstrumentalist som verkade kunna spela på ungefär alla instrument som fanns. Sången överlät han med varm hand till den några år yngre Stefán, som i flera år sjungit i Sniglabandið och som just bildat rockgruppen Sálin hans Jóns mins som skulle visa sig bli omåttligt populär och en riktig långkörare hemma på ön.

Om musicerande och komponerande var Sverrirs starka sida kanske inte textskrivandet föll sig lika naturligt. Det enda texten innehåller är i princip en enda lång lista på personer som av någon anledning är värda att beundras. Enbart gubbar, dessutom.

I den isländska finalen hette låten "Þú og þeir" men döptes klokt nog om till det något mer internationellt gångbara "Sókrates" inför Dublinfinalen, dit duon tagit med sig en av de beundransvärda männen ur texten - Jón Páll Sigmarsson som 1984 utsetts till världens starkaste man.

Musklerna till trots lät sig inte Europa besegras. Endast Portugals jury tyckte att den isländska låten var toppen och smällde till med en åtta. I övrigt blev utdelningen låg och för tredje året i rad fick islänningarna nöja sig med en sextondeplats.

Sverrir och Stefán gick skilda vägar efter Dublin, men Stefán skulle återkomma till tävlingen många gånger i framtiden, inte minst som körsångare för andra artister.

Jón Páll Sigmarsson vann världsmästerskapen för starka män hela fyra gånger men avled bara 32 år gammal i sviterna av en hjärtinfarkt, som troligen orsakats av ett medfött hjärtfel.Beathoven / Sokrates (Island 1988)
16:e plats av 21 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar