22 januari 2017

Just nu / Sverige 1980

Rock har aldrig riktigt varit Sveriges grej i Eurovision Song Contest. Såväl jurygrupper som telefonröstare verkar alltid ha föredragit mer lättsmälta och poppiga tongångar och valt att lämna gitarrerna hemma när det väl gäller. Den enda svensk som lyckats rocka trovärdigt i den internationella finalen är och förblir Tomas Ledin.

Han hade debuterat i Melodifestivalen redan som långhårig 19-åring 1972 och kommit näst sist med "Då ska jag spela" innan han blivit något av den inhemska ligans evighetsmaskin som nästan alltid var med och som nästan alltid var favorit utan att nå riktigt hela vägen fram.

Efter att ha misslyckats - men fått stora hits - med "Minns du Hollywood?" 1977, "Mademoiselle" 1978 och "Det ligger i luften" 1979 gjorde han sig redo för ett sista deltagande som artist. Flera gånger har han sagt att han aldrig varit så säker på att inte vinna som 1980 och med ens var segern ett faktum.

Kanske hjälpte det att han varit på världsturné med Abba och fått framträda med ett eget solonummer där? Möjligen uppfattade svenskarna Tomas som internationellt gångbar med ens?

I Haag gjorde Tomas och hans rockiga kompgrupp - där man bland andra kan skåda Anders Glenmark och Abba-basisten Rutger Gunnarsson som senare skulle dirigera för Rysslands Alla Pugatjova 1997 - ett tajt framträdande som inte ens förstördes av att sladden lossnade från Tomas mikrofon efter första refrängen.

Vad som möjligen talade emot det svenska paketet var att Tomas Ledin aldrig kändes som någon riktigt tung rockare, snarare mest som någon som poserar på scenen. Den internationella lansering man laddade för tog aldrig fart och trots att han 1983 fick en internationell hit med "Never Again" stals uppmärksamheten av hans duettpartner Agnetha Fältskog. Även hans svenska karriär saktade in med tiden.

I slutet av 1980-talet tog Tomas Ledin ett par steg tillbaka och gjorde sedan stor comeback med skivan "Tillfälligheternas spel" som för alltid cementerade hans plats som superstjärna i Sverige.

Det var inte bara Tomas Ledin som skulle tappa fart. I och med att Abba gick skilda vägar tappade Polar snabbt sin ställning bland landets kanske ledande skivbolag. "Just nu" skulle visa sig vara Polars sista vinnare av Melodifestivalen. I kulisserna stod Mariann Records och stampade - med fyra bidrag av tio i Melodifestivalen 1980 - redo att ta över.Tomas Ledin / Just nu (Sverige 1980)
10:e plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar