28 januari 2017

Il pleut de l'or / Schweiz 2010

Det var en originell och egensinnig mångsysslare som schweizisk tv valt ut som representant för Oslo: Michael von der Heide hade upptäckt sin talang då han som 16-åring flyttade över språkgränsen för att vara au pair hos en familj i den franskspråkiga delen av landet och blivit erbjuden sånglektioner hos en lokal operasångerska.

Han utbildade sig till sjukvårdare men drogs hela tiden tillbaka till ett liv på scenen och släppte sitt första album 1996, efter flera uppmärksammade teaterroller. Skivan sålde en försvarlig mängd exemplar med tanke på den blygsamma schweiziska marknaden och snart nog gjorde Michael von der Heide något så ovanligt som att bli populär även utanför sitt eget språkområde. Det hade inte så hemskt många schweiziska artister gjort före honom.

Han hade redan representerat sitt land i en schlagerfestival: eftersom Schweiz fick stå över 1999 års final - på grund av svaga placeringar - bjöd tysk tv in schweizisk tv att delta med ett bidrag i den tyska finalen istället. "Bye Bye Bar" blev bara femma men gav von der Heide ännu en knuff i karriären.

"Il pleut de l'or" var en elegant retro-schlager av franskt snitt med snygga stråkar, en fungerande refräng och en känsla av att vara en gammal bekant. I SVT:s program "Inför ESC" tyckte sig Lena Philipsson känna igen ett par takter ur sin egen "Det gör ont" i introt och mellanspelet.

Underligt fick den rutinerade Michael van der Heide aldrig ordning på sin låt i Oslo. Han lät osäker och tunn - som om han inte helt bestämt sig vilken tonart han skulle sjunga i. Europas dom blev hård - onödigt hård - och Schweiz kom allra sist i sin semi. Den inhemska pressen menade att karriären nu var förstörd men mindre än ett år senare låg von der Heide åter etta på den schweiziska topplistan med "Bleu Infini" i samarbete med DJ Antoine.

2016 sjösatte han ett hyllningsprojekt till en annan schweizisk legend: Paola Felix (Schweiz 1969 och 1980) tillägnades en hel skiva där hennes gamla hits kläddes i uppdaterad ljudskrud. På singeln "Wo ist das Land" sjöng de båda duett.Michael von der Heide / Il pleut de l'or (Schweiz 2010)
17:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar