18 januari 2017

Ik heb zorgen / Belgien 1967

Ofta har det visat sig att tydliga och enkla nationella finaler är de som fungerar bäst. Publiken förstår reglerna och engagerar sig - de som ska välja vinnaren tappar inte fokus lika lätt och förstår sin uppgift.

Flamländsk tv har aldrig riktigt trott på den teorin och anordnade gärna långa och krångliga uttagningsprocedurer. 1967 höll man inte färre än nio semifinaler: de tre låtar som placerade sig bland de tre bästa varje vecka gick vidare till nästa veckas semi. När man placerat sig bland de tre bästa tre gånger fick man en plats i finalen. Glasklart och överskådligt.

Egentligen hette festivalen Canzonissima och var ett helt fristående evenemang som även hölls ett par år då Flandern inte stod för det belgiska ESC-bidraget.

Louis Neefs hörde till Flanderns mest älskade artister ända sedan debutsingeln 1960 och det var ingen överraskning att han kvalade vidare. Han var den enda som fick med två låtar i den stora finalen, men han valde själv att dra tillbaka "Zij was zo mooi" för att ha större chanser att vinna.

Taktiken fungerade och "Ik heb zorgen" ("Jag har bekymmer") vann en jordskredsseger med elva poäng av femton möjliga. Låten var en struttig liten vals om en man som träffat en mycket vacker flicka en mycket vacker kväll. Allt gick som det gick och nu har den vackra stunden lett till besvär av något slag. Kanske ett brustet hjärta, möjligen en oönskad graviditet.

I Wien var studiopubliken förtjust - inte minst i det överraskande, falska slutet - och juryn visade mer förståelse än de brukade för belgiska bidrag. Gissningsvis föll poängen mer över Louis Neefs talang och häftiga röst än över själva låten, men en sjundeplats sågs som en framgång och skivan blev populär på hemmaplan.

När det var dags igen för flamländsk tv att välja ut det belgiska bidraget 1969 struntade man i semifinaler och Canzonissima och lät helt enkelt Louis Neefs sjunga samtliga låtar i den nationella finalen.Louis Neefs / Ik heb zorgen (Belgien 1967)
7:e plats av 17 bidrag i Wien

1 kommentar:

  1. Åh, den oefterhärmliga Louis Neefs! Jag rankar nog Ik Heb Zorgen högre än Jennifer Jennings, men det är för lite armar i det här framträdandet...

    SvaraRadera