11 januari 2017

Caracola / Spanien 1964

Den explosiva syskontrion gjorde sannerligen skäl för sitt namn - los TNT - och hade slagit igenom stort på den sydamerikanska marknaden med sitt temperament och sina spektakulära liveframträdanden. Tony, Nelly och Tim Croatto var egentligen italienare, men de hade flyttat med sin familj till Uruguay efter andra världskrigets slut. De hade fått kontrakt med RCA i Argentina och blev stora stjärnor över hela kontinenten med sin första singel "Eso eso eso".

Syskonen hade ändå lust att pröva lyckan hemma i den gamla världen och gjorde 1962 Madrid till sin nya bas. Det skulle visa sig betydligt motigare där och spanjorerna blev inte alls lika sjövilda över trion som man blivit i Sydamerika.

1964 valdes de ändå ut att sjunga vinnarlåten från den spanska melodifestivalen vid finalen i Köpenhamn, där de på grund av regeln som förbjöd grupper fick lov att uppträda som Nelly, Tony och Tim, med bröderna som bakgrundssångare.

Sändningen finns inte bevarad annat än som audio, men stillbilder från Köpenhamn vittnar om ett betydligt mer visuellt och spännande framträdande än publiken var van med vid den här tiden. Trion hade bestämt sig för att imponera på tittarna och fick stormande applåder efter sitt framträdande, men "Caracola" tog på tok för lång tid på sig att hitta fram till sin egentligen ganska starka refräng.

Dessutom har syskonen i intervjuer efteråt berättat att de hela tiden hade känslan av att spansk tv ville tona ner deras utspel och göra dem snällare och mycket mindre utmanande än de egentligen var. En enda poäng från Italien var allt man fick nöja sig med.

Los TNT gav upp planerna på att erövra Europa och reste hem till Uruguay igen. Efter att Tim bröt sig loss för att starta skivbolag fortsatte Nelly och Tony som duo ett par år till innan Nelly bildade familj och la sången på is.

Tony Croatto fortsatte att sjunga och uppträda fram till sin död 2005.Nelly, Tony & Tim (Los TNT) / Caracola (Spanien 1964)
12:e plats av 16 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar