15 januari 2017

7th Wonder / Malta 2002

När delegationerna anlände till Tallinn för att börja repetera var det inte speciellt många som trodde på Maltas bidrag. En trevlig liten låt med enkel refräng och en rätt halvdan text, framförd av en likaledes trevlig artist. Behagligt men oförargligt. Knappast något som skulle tampas i toppen med favoriter som Sverige, Spanien, Tyskland och värdlandet Estland.

Ira Losco var en sprudlande 20-åring från Sliema som deltog i den maltesiska finalen för tredje året i rad. Året innan hade hon kommit tvåa med "Spellbound" och hennes nya låt kunde ses som en vidareutveckling av samma idé, både vad gäller låt och presentation. Hon hade börjat sin bana i bandet Tiara, men äventyret i Tallinn var den verkligen starten på hennes solokarriär.

Tillsammans med sina fem inhyrda estniska körsångerskor - där man framför allt kan notera den alltigenom fantastiska Kaire Vilgats - gjorde Ira väl ifrån sig under repetitionerna och vartefter repetitionsveckan framskred började det viskas och mumlas om en möjlig skräll.

Nog blev det en skräll, alltid. Att röstningen skulle bli en tät strid mellan Malta och Lettland var det inte många som räknat med. I slutändan skilde det bara tolv poäng mellan Ira och vinnande Marie N.

Med en silvermedalj i bagaget var Ira Loscos ställning som stjärna hemma på Malta säkrad. Med tiden skulle hon utvecklas bort från den lättsamma popschlagerstil hon visat upp tidigare och satsa på mer en mer egen inriktning.

Till skillnad från många andra maltesiska artister skulle hon dessutom hålla sig borta från de nationella finalerna. Åtminstone tills hon var redo att vinna på nytt fjorton år senare.Ira Losco / 7th Wonder (Malta 2002)
2:a plats av 24 bidrag i Tallinn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar