8 januari 2017

100 % te ljubam / Makedonien 2000

Makedonien hade alltid lite svårt att imponera på resten av Jugoslavien med sin musik och när landet föll i bitar i början av 1990-talet var man den enda delrepubliken som aldrig vunnit den nationella uttagningen till Eurovision Song Contest.

Man hade ändå sin egen regionala sångfestival - Skopje Fest - som startats 1968 och som rullat genom hela 1970-talet. 1980 ställdes festivalen in - troligtvis med anledning av landets ledare Josip Broz Titos sjukdom och död - och skulle inte arrangeras på nytt förrän 1994, då Makedonien lämnat federationen och blivit ett eget land.

När Makedonien slutligen skulle släppas in i ESC - det besvärliga namnbråket med Grekland satte länge käppar i hjulen - fick den återuppståndna Skopjefestivalen fungera som nationell final. Det hade inte gått så värst bra: 1996 åkte man ut redan i den bisarra semifinalen och vid den egentliga debuten 1998 fick man en låg placering.

Skam den som ger sig och när landet nu för andra gången garanterades plats i europafinalen hade hela festivalen gått igenom en smärre ansiktslyftning. Det 22 bidrag starka startfältet dominerades av poppiga tongångar och samtida klanger. Den traditionella orkestern hade fått respass och musiken låg på band.

Inte bara musiken, skulle det visa sig. Av någon anledning hade de fyra tonårsflickorna i vinnande XXL fått tillåtelse att lägga stora delar av sången på band, vilket inte bara gav en något missvisande bild av gruppens tonsäkerhet utan även väckte ont blod hos ett par av konkurrenterna.

Vinnarlåten var en synnerligen enkel men effektiv popkaramell som väckte viss entusiasm på plats i Stockholm. Aftonbladets Per Bjurman smällde i med fem plus i sin recension och drömde högt om en ESC-final i Skopje året efter.

Att låten kändes lite hemgjord och lite amatörmässig bidrog mest bara till dess charm och inte ens när flickorna i sista refrängen brast ut i sämsta sortens dålig engelska förstörde det humöret. Den verkliga stötestenen blev istället deras begränsade röstresurser.

Under repetitionerna lät det helt okej, men ju mer finalen närmade sig tappade XXL nerverna. I finalen lät sången bitvis förfärligt och i ett starkt startfält hade tittarna föga förbarmande.

Dessutom visade röstningen dessvärre att Makedonien lierat sig med två länder som gärna fuskade och bytte poäng. Makedonien fick tior av Kroatien och Rumänien som raskt belönades med toppoäng tillbaka.XXL / 100% te ljubam (Makedonien 2000)
15:e plats av 24 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar