6 december 2016

Vi maler byen rød / Danmark 1989

Hot Eyes hade deltagit sex år i rad i den danska finalen och lyckats sno åt sig en bronspeng i Dublin året innan, men när Kirsten Siggaard började arbeta på en soloskiva med mer mogen vuxenpop måste det ha stått ganska klart för de flesta att duons dagar var räknade.

Søren Bundgaard tyckte att han ännu hade mer att ge i Dansk Melodi Grand Prix och satte sig att komponera för en av de riktiga hörnstenarna inom dansk schlager. Birthe Kjær hade fått skivkontrakt som 19-åring och fick ett monumentalt genombrott redan med sin första låt - en dansk version av den tyska schlagern "Arrivederci Frans". Efter det hade succéerna samlats på hög och sångerskan hade också haft stor framgång som revyskådespelerska.

Hon hade ställt upp i den danska finalen tre gånger tidigare - 1980, 1986 och 1987 - och alltid blivit tvåa. Med Søren Bundgaards retrosvängiga sång om att sätta färg på staden och tillvaron gick hon hela vägen i en av de starkaste danska finalerna någonsin. De lokala jurygrupperna hade varit djupt oense om vilken låt som skulle vinna - varje jury gav poäng till fem låtar och Birthe fick noll av fyra jurygrupper - men det energiska framförandet gick hem ändå.

Inför Lausanne gjorde man om scenshowen rejält. De tre manliga dansarna fick respass och ersattes av de sjungande systrarna Lei och Lupe Moe - som körat bakom åtskilliga danska bidrag. Dessutom flankerades Birthe på scenen av såväl låtskrivare Bundgaard som textförfattaren Keld Heick.

Som gimmick - och för att utöka röststyrkan - lockade Birthe även till sig dirigentveteranen Henrik Krogsgaard som överlät orkestern till huvuddirigenten Benoît Kaufmann strax före den andra refrängen. Det hela var glatt och lättsmält och gav danskarna ännu en tredjeplats, även om jag personligen tycker uppvisningen i Lausanne blev lite väl sval och välkammad.

Efter sina två tredjeplatser verkar Søren Bundgaard ha varit ganska nöjd och blev en sällsynt gäst i framtida danska finaler. Än idag är han aktiv som låtskrivare och skivproducent men är sedan ett par år bosatt i Italien.

Birthe Kjær har med åren allt tydligare befäst sin position som en av Danmarks allra mest älskade artister. Hon har en stor och hängiven fanskara och har dessutom visat sig vara en begåvning som programledare i tv. Hon har deltagit en gång till i den danska finalen - 1991 - och har sedan varit programledare hela tre gånger.

Hela Danmark drog efter andan då Birthe Kjær 2005 var tvungen att hoppa av Vild med dans - den danska versionen av Strictly Come Dancing - efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärtat. Efter en tids konvalescens var sångerskan snart återställd igen.Birthe Kjær / Vi maler byen rød (Danmark 1989)
3:e plats av 22 bidrag i Lausanne 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar