1 december 2016

Tie uuteen päivään / Finland 1971

Om man vid sidan av den betagande och legendariska Laila Kinnunen ska utse Finlands största stjärnor någonsin i underhållningsbranschen känns det inte långsökt att tänka på Koivistolaiset. Trots att de inte spelade in speciellt många låtar i eget namn finns de få andra som sprakat och gnistrat lika intensivt.

Systrarna Anja och Anneli Koivisto såg inte bara ut som en dubbel uppsättning av Agnetha Fältskog - de hade också temperament och ett hejdundrande glatt humör. Så snart man behövde sätta lite extra fart på något sammanhang kallade man in de båda systrarna för att pigga upp stämningen och listan över artister de sjungit och dansat tillsammans med är närmast oändlig. Även om en hel del av artisterna de hjälpt på traven fallit i glömska är det ingen som glömmer Koivistolaiset.

En som det faktiskt behövde sättas lite fart på var den unge Markku Aro, som visserligen hade en spännande röst men som också var oerfaren och lite onödigt blyg. Det var ingenting som inte Anneli och Anja kunde rå på och tillsammans spelade de in en söt och charmig förhandsvideo full av glada barn och massor av snö.

Låten var skriven av Rauno Lehtinen som några år tidigare nått stor internationell framgång med letkajenkka - Letkis - som i flera år fick människor att hoppa fram i takt tillsammans. Särskilt på den tyska marknaden blev letkis en stor succé efter att man trott att den hette "Let's kiss" och de dansande började pussas mitt ibland sparkandet och hoppandet.

I Dublin smälte även den internationella juryn för Koivisto Sisters - och för all del för Markku Aro också - och till de flestas stora överraskning landade Finland på sin dittills näst bästa placering. Och här börjar ett mindre mysterium ta form.

Trots en framskjuten placering, en framgångsrik låtskrivare, en stjärna i vardande och landets mest älskade sjungande systrar hör "Tie uuteen päivään" underligt nog till Finlands mest bortglömda bidrag. Möjligen beror det på att den finska finalen 1971 inte finns bevarad i Yles arkiv, där inte heller någon sändningsbar kopia av Dublinfinalen fanns. När folk aldrig fått se låten igen har de förmodligen glömt bort den.

Koivistolaiset fortsatte att glittra genom hela 1970-talet och uppträder fortfarande sporadiskt tillsammans. Anneli Koivisto skulle komma tillbaka till ESC fem år senare med den oförglömliga "Pump pump". Rauno Lehtinen skulle också komma tillbaka och åstadkomma Finlands bästa notering i tävlingen - ett rekord som skulle bestå i över trettio år.

Markku Aros självförtroende ökade med åren och han blev en populär artist med en lång och framgångsrik karriär. Han ställde upp flera gånger i den finska finalen. Hans mest minnesvärda bidrag kom tio år efter Dublin då han sjöng "Mun suothan tulla vierees sun" i duett med Nisa Soraya. Det årets "expertjury" höll ner poängen rejält men låten har blivit en evergreen på ett sätt hans ESC-bidrag aldrig blev.Markku Aro & Koivisto Sisters / Tie uuteen päivään (Finland 1971)
8:e plats av 18 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar