3 december 2016

Salvem el món / Andorra 2007

Om man inte lyckas med konventionella låtar kan man väl satsa på något helt annat? Andorra hade kommit sist i semifinalen året innan men hade av allt att döma låtit sig inspireras av de vinnande monstren i Lordi och bestämt sig för att skicka ett riktigt rockigt bidrag till Helsingfors, om än med betydligt sötare uppenbarelser bakom mikrofonerna.

Anonymous var fyra tonårskillar från Andorra la Vella som bjöd på något så otippat som ett rivigt stycke skejtarpunk och för första gången accepterade Andorras tv-bolag att det egna bidraget delvis framfördes på ett annat språk än katalanska.

Gruppens trummis var för ung för att få vara med och ersattes av en stand-in inför Helsingfors. Dessutom utökades gruppen med två unga studiomusiker från Barcelona för att förstärka sången. Sångaren Niki Francesca var född i Storbritannien och hade inga problem med uttalet, och visade sig vara ett riktigt charmtroll.

I den evighetslånga semifinalen - med 28 låtar i en enda sändning - stod Andorras attityd ut på ett positivt sätt och under repetitionerna började det tisslas och tasslas om att det kanske stod en skräll på lut. Frågan verkade inte längre vara om Anonymous skulle ta sig till final utan hur högt de skulle placera sig där. Kunde Andorra verkligen anordna en final vid behov?

Det visade sig vara att gå händelserna i förväg och när programledarna Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi sprättat alla tio kuverten tappades mer än en haka när punkpojkarna helt missade finalen.

När alla siffror offentliggjordes efteråt visade det sig ändå att Anonymous tagit Andorra klart bästa placering någonsin. Om man infört det nya systemet med två semifinaler redan 2007 är det högst sannolikt att "Salvem el món" hade tagit sig vidare.

Singeln med Andorras bidrag tog sig in på en och annan topplista i Spanien efter tävlingen men förblir den enda skiva Anonymous gett ut. Även om bandet aldrig egentligen splittrats har Niki Francesca flyttat utomlands för att studera musik och producerar eget material under artistnamnet Nick Gain.Anonymous / Salvem el món (Andorra 2007)
12:e plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar