7 december 2016

Menina / Portugal 1971

Det geografiskt och politiskt isolerade Portugal hade aldrig lyckats något vidare värst i Eurovision Song Contest och verkar i likhet med de nordiska länderna ha surnat till rejält efter att fyra länder delat på segern i Madrid 1969. Man hoppade av för att markera missnöje mot reglerna men frågan är om man inte dessutom ville visa att man var besviken över de egna resultaten.

Trots att man inte deltog i Amsterdam 1970 anordnade man den inhemska sångfestivalen i vanlig ordning, men först två månader efter ESC så att ingen skulle få för sig att man hade för avsikt att vara med där. Vinnare där blev Sérgio Borges med "Onde vais rio que eu canto".

EBU lyssnade noga till vad de missnöjda medlemsländerna hade och säga och lanserade ett helt nytt jurysystem inför Dublinfinalen 1971. Istället för att ha nationella juryn runt om i Europa fick varje land skicka två ledamöter - en som var yngre än 25, en som var äldre - som bedömde samtliga bidrag utom det egna enligt skalan 1-5. Nu fick alla länder garanterat poäng och man var inte tvungen att vara någons favorit för att få utdelning på poängkontot.

För Portugal var det här goda nyheter. Juryn gillade vad den hörde och för första gången slog sig det portugisiska bidraget in bland de tio främsta. Kanske gav det nya systemet bättre möjligheter för mer speciella låtar och Portugal skulle hamna i topp tio samtliga tre år systemet användes.

Kanske berodde det också på låten? Sången om den betagande unga flickan, som med sin vackra nya klänning och sin fasta lilla byst var som vatten för törstiga ögon, var en attraktiv och lättfångad komposition som framfördes med intensitet och själ.

Sångerskan Tonicha var en rutinerad 25-åring som sjungit i många år (bland annat hade hon kommit tvåa i den nationella finalen 1968) men hennes nya samarbete med det legendariska låtskrivarparet Nuno Nazareth Fernandes och José Carlos Ary dos Santos - som skrivit "Menina" - gjorde henne till en riktigt stor stjärna. Efter Dublin har hon spelat in ett tiotal skivor och är fortfarande en högst aktiv artist.Tonicha / Menina (Portugal 1971)
9:e plats av 18 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar