28 december 2016

Je vais me marier, Marie / Schweiz 1973

Han var en vacker ung pojke och som 17-åring erbjöds Patrick Juvet sina första modelljobb. Han blev populär och efterfrågad och uppdragen förde honom bort från Schweiz och in i de franska modekretsarna. På en fest i St Tropez sprang han på den legendariske skivmogulen Eddie Barclay, som ville veta om ynglingen kunde sjunga också. Svaret måste ha varit ja och snart kom en första skiva ut i handeln. 1972 fick Patrick Juvet sin första hit med "La musica".

Han blev snabbt en stor flickidol och när han ställde upp i den schweiziska uttagningen till ESC blev han närmast överfallen av sina mest hänförda fans ur publiken. I intervjuer efteråt har Juvet uttryckt en stor ambivalens till att ställa upp i tävlingen. Han kände sig osäker och nervös och upplevde att han bara ställde upp för att hans fans förväntade sig att han skulle det.

I Luxemburg sjöng han lite vingligt och kom inte högre än en tolfte plats, men skivan sålde ändå hyfsat efteråt och tog sig till plats 23 på den franska topplistan.

Några år senare skulle Patrick Juvet surfa mycket framgångsrikt på den internationella discovågen med sin vågade och lätt androgyna image. Han skrev låtar tillsammans med synthpionjären Jean-Michel Jarre och fick global framgång med låtar som "Où sont les femmes", "I Love America" och "Lady Night".

När discoeran vissnade gjorde Patrick Juvets karriär detsamma och sångaren fastnade i en destruktiv cirkel av missbruk och depressioner. Efter ett par tysta år återkom Patrick Juvet till rampljuset i början av 1990-talet och lyckades återetablera sig som artist och låtskrivare. Än idag är han ett mycket känt namn i den franskspråkiga världen.

I sin självbiografi 2005 skrev han utförligt om sin bisexualitet och i en intervju några år senare förvånade han sig över hur tabu ämnet fortfarande var fyrtio år efter att han själv kommit ut. "Det verkar inte som att folks attityder utvecklats alls på fyrtio år."Patrick Juvet / Je vais me marier, Marie (Schweiz 1973)
12:e plats av 17 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar