20 december 2016

Hurricane / Österrike 1983

Den nya österrikiska finalen som sjösatts 1982 hade varit en succé på alla vis, bortsett från den ljumma placering man fått i Harrogate. Nu satsade man på nytt och hade inte bara fått fram ett lite mer ambitiöst startfält än året innan - här fanns också en tidigare deltagare som snabbt utkristalliserade sig som storfavorit.

Waterloo & Robinson hade gått skilda vägar 1981 och nu ville duons mer framgångsrika halva representera sitt land en gång till. Hans bidrag "Freiheit" var en stegrande låt med stark refräng som dessutom hade fördelen att få sjungas sist i finalen. De flesta förhandstips pekade mot att han inte bara skulle vinna utan helt pulvrisera motståndet.

När ett statistiskt urval av de österrikiska tittarna fått säga sitt visade de sig vara precis så oförutsägbara som bara en tv-publik kan vara och med flortunn marginal vann istället Westend - en konstellation av fyra gossar och en dansant tjej med en sång om hur kärleken drar fram som en stormvind genom livet.

Gossarna var inte sådär vansinnigt tonsäkra: en av dem var mest med för att dansa med tjejen och den enda med riktigt bärande stämma var Gerhard "Gary" Lux som inte satt sin fot på ESC-scenen för sista gången.

Österrikes bidrag var det sista som blev klart för München och kanske fick ORF lite tidsnöd. Den förhandsvideo Westend spelade in visades inte i alla länders införprogram - SVT visade klippet från den österrikiska uttagningen istället - och kanske skickades den ut lite för sent.

I München fick Westend stormande applåder - den österrikiska gränsen är inte långt borta - men fick liksom Mess året innan nöja sig med ett svalt bemötande av juryn och en placering i mitten av resultatet. Kort tid efter finalen splittrades gruppen och dansade iväg åt olika håll.

Waterloos "Freiheit" har fått ett längre liv och blev kontroversiell då sångaren 2005 ställde upp i valkampanjen för det högerpopulistiska FPÖ - som gärna vänder sig mot grupper inom extremhögern - och lät sitt gamla bidrag bli deras nya kampanjsång.Westend / Hurricane (Österrike 1983)
Delad 9:e plats av 20 bidrag i München

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar