29 december 2016

Boom Boom / Danmark 1978

Danmark hade hoppat av Eurovision Song Contest efter finalen i Luxemburg 1966 trots att man varit det i särklass mest framgångsrika nordiska landet i tävlingen - bland annat hade man kasserat in en viktoria i London 1963.

Den danska frånvaron hade inget att göra med landets placeringar. Danmarks Radio hade fått en ny underhållningschef - Niels-Jørgen Kaiser - som kraftigt ogillade den lite enklare populärmusik som allmänt kallades dansktoppsmusik och som bestämde att den inte skulle ges något större utrymme i tv. Följaktligen hoppade man också av den internationella schlagerfestivalen och skulle hållas borta så länge som Kaiser satt på sin post.

Jørgen de Mylius var en ung journalist som till skillnad från Kaiser älskade Melodi Grand Prix. Efter många års arbete utomlands anställdes han på DR i april 1977 och såg genast till att få med Danmark på tåget igen. Året efter arrangerade man en stor final i Tivolis konsertsal och över femhundra bidrag skickades in.

Finalen blev en stor framgång för pojkbandet Mabel med den blott 17-årige Michael Trempenau i spetsen. Varje gång de nämndes vid namn skrek den unga publiken rakt ut och gruppen fick högsta poäng från nio av elva jurygrupper. Tvåa kom "San Francisco" framförd av brödern Niels och Jørgen Olsen, som skulle ta en rejäl revansch i tävlingen tjugotvå år senare.

Mabel blev stora tonårsidoler - vilket bland annat märktes i den förhandsvideo gruppen spelade in - men i Paris visade sig låten på tok för mjäkig och tunn för att ha någon riktig chans.

När gruppen gick skilda vägar några år senare flyttade sångaren till USA och bytte namn till Mike Tramp. Han startade gruppen White Lion som fick en stor hit med "When The Children Cry" 1987.

Jørgen de Mylius skulle komma att vara programledare för elva danska finaler innan han gick vidare till andra uppgifter och är idag för alltid nära förknippad med Melodi Grand Prix i Danmark.


Mabel / Boom Boom (Danmark 1978)
16:e plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar