17 december 2016

Bailar pegados / Spanien 1991

TVE hade varit på hugget ett par år och skickat intressanta låtar och artister till ESC. Nu hade de valt ut Josep Sergi Capdevila Querol, en ung katalansk artist med raspig röst som haft viss framgång under sitt artistnamn Sergio Dalma.

Han hade fått sjunga i ett av TVE:s program på katalanska och hade på så sätt blivit upptäckt och fått skivkontrakt. Redan hans första skiva hade fått stor uppmärksamhet och titelspåret "Esa chica es mía" blev en hit såväl i Spanien som på den latinamerikanska marknaden. Albumet sålde platina i flera länder och en lovande karriär hade tagit sin början.

"Bailar pegados" var en stor och sensuell ballad om hur man ska dansa så nära att kropparna smälter samman - att dansa med avstånd emellan sig är som att dansa ensam - och den valdes ut som spanskt bidrag till finalen i Rom. Skivversionen var betydligt längre, men man klippte bort en vers och en refräng för att klara treminutersregeln.

I Rom hörde Spanien för tredje året i rad till de låtar det viskades mest om på förhand och i röstningen låg Sergio Dalma i täten väldigt länge innan poängutdelningen avstannade. Så nära att vinna hade inte Spanien varit på många år och låten blev en enorm framgång på hemmaplan.

Sedan dess har hans ställning som superstjärna i den spanskspråkiga musikvärlden varit ohotad. Flera av hans album har toppat listorna - hans skiva "Via Dalma" från 2010 sålde sexdubbel platina.

Riktigt lika framgångsrik verkar han inte ha varit i sitt privatliv. När hans son vann en spansk tv-serie där kändisar lärde sig dyka hävdade denne att han inte pratat med sin far på flera månader, något Sergio Dalma i sin tur vägrade kommentera.Sergio Dalma / Bailar pegados (Spanien 1991)
4:e plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar