30 december 2016

Aven romale / Tjeckien 2009

Tjeckien hade inte haft det lätt på sina två första försök i ESC. Trots att man anordnat nationella finaler där ganska många stjärnor ställt upp hade man kommit sist respektive näst sist i semifinalerna och allt som allt skrapat ihop tio poäng på två år.

Man skrotade den öppna finalen och valde istället ut Gipsy.cz att representera landet. Med Radoslav "Gipsy" Banga i täten gjorde man ett slags hip hop blandat med pop, rock och jazz, med texter om hur det var att vara rom i Tjeckien. Gruppen hade flera framgångsrika singlar i bagaget och hade varit med i de nationella finalerna både 2007 och 2008.

För att inte lämna tittarna helt utanför tog bandet fram två kandidatlåtar. Man spelade in videor till båda bidragen och lät sedan tjeckerna rösta fram en vinnare per SMS och för säkerhets skull fick de hela två veckors tid på sig.

Inte för att "Do You Wanna" var något mästerverk, men hur det musikaliska sammanbrottet "Aven romale" kunde vinna trotsar all logik och allt förstånd. Forcerat och omelodiskt, och till råga på allt fullt av tokrolig galenskap och sångaren Gipsy iförd superhjältedress.

Det kunde i princip bara sluta på ett sätt och Tjeckien fick en synnerligen välförtjänt nolla i sin semifinal. Nu hade tjeckisk tv fått nog och pausade sitt deltagande för att inte komma tillbaka förrän 2015.

Gipsy.cz behöll sin publik och fortsatte att ge ut musik tillsammans även om medlemmarna bakom Gipsy själv kom och gick. Så sent som 2013 släppte de albumet "Upgrade".Gipsy.cz / Aven romale (Tjeckien 2009)
18:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar