16 december 2016

Als het om de liefde gaat / Nederländerna 1972

Resultatet av den nederländska uttagningen 1972 resulterade i en mindre statskupp på tv-bolaget NOS, där man bestämde sig för att avsätta den rutinerade och framgångsrike dirigentveteranen Dolf van der Linden och ersätta honom med den betydligt yngre Harry van Hoof.

Man hade valt ut den framgångsrika duon Sandra & Andres - Sandra Reemer och Dries Holten - som sjungit tillsammans sedan slutet av 1960-talet och som båda hade sina rötter i Indonesien, som varit en av Nederländernas kolonier fram till andra världskrigets slut. De hade haft flera hits och nu var deras management oroliga för samarbetet med den rätt gammaldags orkesterledaren van der Linden.

Enligt den förträffliga sidan And The Conductor Is var det Sandra & Andres manager som ställde som krav att orkestern skulle ledas av Harry van Hoof, som var musikalisk ledare för alla duons skivinspelningar. Han var bara 29 år men redan högst efterfrågad och uppskattad, och efter att Dolf van der Linden petats skulle han komma att dirigera hela femton bidrag genom åren.

Låten "Als het om de liefde gaat" ("När det handlar om kärlek") var ett lyckopiller - närmast aggressivt glad och snabbfästande - och såg länge ut att kunna utmana Vicky Leandros om segern i Edinburgh. Också på hemmaplan blev den duons största hit och låg som bäst trea på den inhemska topplistan. I Sverige hamnade den svenska versionen "Hur går det till" med Karin och Anders Glenmark på Svensktoppen.

Två år senare avslutade Sandra & Andres sitt samarbete - Sandra satsade på en solokarriär och Andres bildade en ny duo med sångerskan Rosy. I Nederländernas nationella final 1976 skulle de tidigare parhästarna komma att tävla mot varandra, och Sandra drog längsta strået.



Sandra & Andres / Als het om de liefde gaat (Nederländerna 1972)
4:e plats av 18 bidrag i Edinburgh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar