7 november 2016

Mary Ann / Storbritannien 1979

Det sena 1970-talet var en kaotisk tid i Storbritannien som inte minst skakades av otaliga strejker i tid och otid som ställde till både det ena och det andra. 1977 hade strejker bland olika grupper på BBC först lett till att den nationella finalen enbart kunde sändas på radio, sedan till att den internationella sändningen som man stod värd för fick ställas in för att slutligen genomföras fem veckor senare.

1979 gick teknikerna åter i strejk och den brittiska finalen kunde inte genomföras alls. Jurygrupperna runt om i landet fick lyssna på ljudband från en repetition och röstade utifrån det innan låtarna spelades och resultatet avslöjades i radio dagen efter. Kanske bidrog det till att vinnaren blev den kommersiellt minst framgångsrika på många år?

Kanske berodde det på att den var en så tydlig och billig kopia? Smokie var ett av tidens hetaste band och hade nyligen haft en stor hit med "Oh Carol". Vinnarlåten var så lik den att gruppens advokater undersökte om det var plagiat och om det fanns fog för att ta en sväng via domstolen.

Ett plagiat var det inte men helt tydligt hade man gjort sitt yttersta för att sno Smokies sound. Bland annat hade Black Lace egentliga sångare fått kliva åt sidan till förmån för gitarristen Alan Barton, vars röst var raspigare och mer lik Chris Norman i Smokie. Detta ledde till irritation och slitningar även inom Black Lace.

I Jerusalem tyckte nog även juryn att man lite för uppenbart nallat i någon annans godispåse och Storbritanniens vanligen så framskjutna placeringar byttes mot en betydligt mer slät figur. Två år senare splittrades bandet men Alan Barton och Colin Gibb fortsatte som duo.

1983 fick de en hit med "Superman" och året efter blev den rent ut sagt förskräckliga "Agadoo" årets åttonde bäst säljande singel. Som ett koncentrat av alla tiders samtliga hemska, dumma sommarhits har den flera gånger röstats fram som en av de mest irriterande låtarna någonsin. Satirgruppen Spitting Image fick en egen hit med "The Chicken Song" som tydligt är en parodi på just "Agadoo".

De tramsiga hitsen till trots hade Black Lace svårt att göra något av sin succé efter att deras skivbolag gått i konkurs. 1987 lämnade Alan Barton duon för att ironiskt nog bli sångare i Smokie, där han skulle bli kvar i åtta år. I mars 1995 kraschade Smokies turnébuss under en hagelstorm i Tyskland och Alan Barton avled av sina skador, 41 år gammal.Black Lace / Mary Ann (Storbritannien 1979)
7:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar