25 november 2016

Emor shalom / Israel 1976

Israel hade redan visat sig vara ett spännande nytillskott till eurovisionsfamiljen och till finalen i Haag 1976 skickade man ett förvånansvärt struttigt och musikaliskt apart glädjepiller, framförd av en parant kvinnlig trio i sällskap av en enveten trombon som dök upp gång på gång i refrängen.

Alla kunde lätt sjunga med redan på första lyssningen - "Bo, bo, bo"  var en effektiv hook - och även om låten kanske kunde kännas lite barnslig var den framför allt lättfångad. Förhandsvideon var gjord med lätt hand och visade upp Chocolate Menta Mastik framför en kavalkad av mer eller mindre lyckad israelisk arkitektur.

Chocolate Menta Mastik hade bildats för en kabaré i Tel Aviv 1972 av Ruthie Holzman, Yardena Arazi och Tami Azaria som alla tre gjorde sin militärtjänst tillsammans. När trion blev mer permanent och uppmärksammad efter att ha kommit tvåa i en nationell sångfestival ersattes Azaria av Lea Lupatin. Tillsammans hade sångerskorna gett ut flera skivor och var populära och mångsidiga gäster på israelisk tv och i de flesta musikaliska sammanhang landet runt när IBA internt valde ut dem att tävla i ESC.

Om man uppfattade "Emor shalom" ("Säg hej") som glad men lite fånig missade man det politiska budskap som fanns mellan raderna. "Jag har varit ensam i nästan trettio år, kom fram och säg hej, jag vill sjunga min sång tillsammans med dig" var lika gärna en hälsning till Israels grannländer som man legat i krig med sedan den judiska staten utropats nästan trettio år tidigare. Hebreiskans shalom betyder inte bara hej, utan också fred.

I Haag var Chocolate Menta Mastik dessvärre förvånansvärt stela och inte alls så livfulla som låten skulle ha krävt. Det hade juryn överseende med och slutresultatet blev en sjätteplats - Israels bästa notering sedan debuten. Låten spelades också in på både engelska och tyska.

Två år efter Haag ville Yardena Arazi prova lyckan på egen hand och bröt sig loss. Det gjordes försök att ersätta henne men magin var borta och gruppen splittrades. Yardena skulle också bli den största stjärnan av de tre och fick äran att agera programledare då finalen i ESC hölls i Jerusalem 1979.Chocolate Menta Mastik / Emor shalom (Israel 1976)
6:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar