20 oktober 2016

Para llenarme de ti / Spanien 2004

På tredje varvet fanns det fortfarande ett sug och intresse efter de nya talangerna på Operación Triunfo, men det verkade allt mer osannolikt att den första omgångens makalösa succé skulle kunna upprepas. Nyhetens behag hade mattats ganska snabbt.

Precis som 2003 förvirrade man publiken genom att inte ge seriens vinnare biljetten till ESC, istället anordnades en speciell final efter finalen där vinnaren återigen blev av med sin krona och ratades till förmån för någon annan. 19-årige Ramón del Castillo från Gran Canaria - som blivit tvåa i OT - var den som skickades till Istanbul.

Att ynglingen hade talang rådde inget tvivel om, men Ramón kom att på ett närmast perfekt sätt att illustrera problemet med unga artister som hittats via televiserade talangsåpor. Han saknade egen stil och egen profil och utrustades precis som Beth året innan med en låt han inte riktigt verkade känna sig hemma i. En låt som dessutom var ett stycke riktigt utslätad standard-lationpop av ett märke som redan började kännas ganska trött.

Spanien fick tolvor från grannarna Andorra och Portugal och låten låg etta hemma på den spanska topplistan, men tiondeplatsen i Istanbul levde inte alls upp till den spanska publikens förväntningar. Året efter förlorade TVE rättigheterna till Operación Triunfo och var tvungna att hitta på nya sätt att välja eurovisionsbidrag. OT-formatet skulle leva vidare i många år till på kommersiella kanaler men skulle aldrig bli lika älskat igen som den första säsongen.

Med tiden hittade Ramón sig själv allt mer. Efter en andra popplatta 2006 riktade han mer in sig på en jazzig karriär och sjöng gärna med olika storband. Det passade hans röst och utstrålning betydligt bättre, men kanske var inte efterfrågan på en kanarisk crooner enorm. 2010 pausade han karriären och drog sig tillbaka från rampljuset. Istället utbildade han sig för en karriär inom media och flyttade så småningom till Norge för att jobba med tv där.Ramón / Para llenarme de ti (Spanien 2004)
10:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar