31 oktober 2016

Oração / Portugal 1964

Portugal var det första landet på tre år att debutera i Eurovision Song Contest. På många sätt var det en oväntad debut. Inte nog med att man var en tillsluten diktatur med fascistoida drag, styrd med järnhand av premiärminister Salazar, men man låg också isolerade längst ut på den iberiska halvön med det lika diktatoriska Spanien mellan sig själva och den fria världen.

Man slog på stort och skapade den portugisiska televisionens egen sångtävling - Festival RTP da Canção - vars vinnare skickades till Köpenhamn för att förhoppningsvis förbättra landets inte direkt utsökta internationella rykte.

António Calvário måste verkligen ha känts som rätt man för jobbet. Han var född i Moçambique och hade flyttat till Europa som åttaåring. Elva år senare upptäcktes han via en talangjakt och hade sedan blivit alltmer populär. Han hade vunnit ett par viktiga sångtävlingar och valdes 1962 till landets bästa manliga artist. Han var snygg och hade såväl en vacker röst som ett passionerat utspel på scenen.

Dessvärre var sången - en tårfylld bön om att bli förlåten av såväl Gud som av den flicka man så grundligt försummat - inte fullt lika välsvarvad eller innerlig som den utvalda artisten. Varje lands jury gav poäng till sina tre favoriter och inte en enda jury hade "Oração" på pallplats. Debuterande Portugal blev ett av fyra länder helt utan poäng.

Dessutom inträffade en incident mitt under direktsändningen från Tivolis konsertsal: mellan två av bidragen sprang en man ur publiken upp på scenen med ett plakat som uppmanade till bojkott av Portugal och Spanien. Det hela var över på ett par sekunder men EBU hade fått sitt första kvitto på att någon typ av säkerhetsbestämmelser behövdes.

Nollan till trots förblev António Calvário lika populär och "Oração" en milstolpe i karriären. Han ställde upp på nytt i de portugisiska finalerna 1966 och 1968 - med bättre låtar - och är än idag en institution inom den portugisiska underhållningsindustrin. 2008 firade han femtio år på scenen med att ge ut sina memoarer.António Calvário / Oração (Portugal 1964)
Delad 13:e plats (sist) av 16 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar