19 oktober 2016

Opera / Turkiet 1983

Försöket att övervinna det egna språkets krånglighet genom att använda en titel som med lite god vilja möjligen kunde uppfattas som engelska hade väl inte riktigt lyckats, men i Harrogate hade Neco åtminstone tangerat Turkiets dittills bästa resultat med sin femtondeplats. Kanske var det inte en så dum idé ändå.

Året efter skulle man skruva idén ännu ett par varv. Inte nog med att man valt en titel och ett tema man tänkte sig att Europa skulle kunna relatera till. Dessutom är texten mest en massa namn, titlar och bekanta ord från operavärlden som staplats på varandra. För att göra helgarderingen komplett framförs det hela till riktigt jazziga toner som på inget sätt för tankarna till den konstart det sjungs om.

Bertil Gewert, som i många år recenserade bidragen för de svenska lokaltidningarnas räkning, hävdade att den turkiska pressen varit missnöjd efter den nationella finalen då man inte var säkra på att den utvalda låten skulle ha en chans i München. Det måste vara en av tidernas mest förskönande omskrivningar någonsin och i finalen väntade Turkiets första nolla.

Låt oss vara ärliga. Det här är ett av de minst lyckade bidragen i tävlingens historia. Om det inte var galet nog att sjunga om Wagner och Puccini till struttigt jazzkomp så var själva framträdandet som ett gigantiskt musikaliskt körsbär på toppen av bakverket. Çetin Alp och hans vokala stödtrupp Kısa Dalga - The Short Wave - tar i från tårna och levererar en koreografi minst lika oförglömlig som själva låten i sig. När Çetin Alp dessutom trallar fram väl valda delar av Toreador-arian känns det mer som febrig dröm än ett eurovisionsbidrag.

Nu kanske man lätt förleds att tro att jag hatar den här låten. Tvärtom älskar jag den. Jag älskar det totala gravallvaret, den pompösa energi och övertygelse som bor i framträdandet, hur totalknasig själva kompositionen är. En nollpoängare att vårda ömt och älska.

För Çetin Alp tog karriären tvärstopp efter fiaskot i München och han verkar inte ha släppt en enda skiva till efter "Opera". När turkiska OGAE försökte samla samtliga turkiska deltagare för en fanträff i samband med att ESC hölls i Istanbul 2004 hoppade Çetin Alp av med hänvisning till sviktande hälsa. Tre dagar efter finalen avled han i sitt hem till följd av en hjärtattack.Çetin Alp & The Short Wave / Opera (Turkiet 1983)
Delad 19:e plats (sist) av 20 bidrag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar