14 oktober 2016

Muzika i ti / Jugoslavien 1972

Trots att karriären i Frankrike rullade på ganska bra bestämde sig Tereza Kesovija i början av 1970-talet för att flytta tillbaka till Zagreb och koncentrera sig på Jugoslavien, där hon snart skulle bli sitt lands kanske största stjärna. Första steget i den riktningen var att representera Jugoslavien vid ESC i Edinburgh.

"Muzika i ti" var skriven av den mycket framgångsrika kompositören Nikica Kalogjera, som också dirigerade orkestern. Det skulle han komma att göra fler gånger för Jugoslaviens räkning, inte minst då landet tog sin enda seger.

Texten var skriven av mångsysslaren Ivica Krajač som därmed fullbordade en ovanlig trippel: tidigare hade han komponerat landets bidrag 1971 och sjungit själv 1969.

Tereza sjöng energiskt och kraftfullt och trots att hon tog Jugoslaviens enda placering bland de tio bästa under hela 1970-talet sågs niondeplatsen som en besvikelse. Kanske hjälpte publikens sympatier till att sätta fart på karriären och Tereza valdes till landets mest populära sångerska sex år i rad. Hon turnerade internationellt - mest i det socialistiska blocket - och hade ett stort fan i president Tito.

När Jugoslavien föll samman tog Tereza tydlig ställning för Kroatien och blev en aktiv figur i landets politiska sammanhang. Hon alienerade många av sina gamla fans i andra delar av Jugoslavien men har på senare år på nytt försökt bygga broar, inte minst genom att turnera i Serbien.

Ett par gånger till har hon ställt upp i de nationella uttagningarna till ESC, både i Jugoslavien och Kroatien. Bäst rent låtmässigt var hon kanske 1987 då hon faktiskt tävlade för TV Beograd med "Tko mi je kriv?".

Trots att Kroatien var hela Jugoslaviens hitfabrik skulle det efter "Muzika i ti" ta hela fjorton år innan TV Zagreb vann den nationella finalen igen, men sedan skulle de med besked visa att de visste hur slipstenen skulle dras.Tereza / Muzika i ti (Jugoslavien 1972)
9:e plats av 18 bidrag i Edinburgh

2 kommentarer:

 1. Oj då, här måste jag ju nästan berätta ...
  Jag är rätt säker på att detta är samma Tereza som min familj hade en kassett med och spelade i bilen när jag var liten - inte mer än 4-5 år eller något - i början av 80-talet. Den hette "Moja Splitska Ljeta" eller liknande, och mina farföräldrar hade köpt den åt oss när de var på semester i Dubrovnik.
  Denna kassett med "Tereza" minns jag att jag (och min pappa) gillade rätt mycket, och det kan faktiskt ha varit en av de faktorer som i tidig ålder formade mitt intresse, min uppskattning och förståelse för musik från Europas alla hörn! :) Eurovision Song Contest hade jag vid den här tiden ännu inte hört talas om, än mindre att Tereza hade varit med där (det visste jag typ inte förrän nu ...) men jag gillade den där "jugoslaviska musiken". Så där såddes nog ett frö! Tack för påminnelsen om detta. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också rätt säker på att det är samma Tereza. Hon var definitivt den enda som var bara Tereza med den stora publiken. Hon uppträdde dessutom ett par gånger även i svensk tv som ju gärna ville balansera upp utbudet en aning.

   Radera