30 oktober 2016

Lăutar / Moldavien 2012

Pavel "Pasha" Parfeny hade jobbat hårt för att få representera sitt land vid Eurovision Song Contest. 26-åringen ställde upp för fjärde gången i den nationella ligan och fick äntligen utdelning för slitet.

Han hade börjat spela piano redan som liten parvel i Orhei och studerade senare sång och vokalteknik vid universitet i Tiraspol - Moldaviens näst största stad som i praktiken är huvudstad i den ryskspråkiga utbrytarrepubliken Transnistrien, som inte erkänts av omvärlden men som de facto agerar som en självständig stat.

Man kunde gott tro att Transnistrien borde vara en het potatis i Moldavien, men faktum är att flera av landets representanter i ESC studerat musik i just Tiraspol.

Unge Pasha fick jobb som sångare i SunStroke Project och hade flera hits med dem. De blev trea i den moldaviska finalen 2009 med "No Crime" - som Pasha skrivit - innan han lämnade bandet och satsade på solokarriären. Året efter ställde han upp med "You Should Like" men fick stryk av sina gamla bandkompisar.

2011 hade han kommit på något smått genialiskt och blandade pop och folkmusik i "Dorule". Än en gång gick segern hans näsa förbi, men Pasha slipade på konceptet och fick in en fullträff året efter.

"Lăutar" var en lekfull och lättfångad sång om spelmannen som gör flickorna mållösa varje gång han viftar med trumpeten. Omgiven av tre ytterst livfulla dansöser och två spralliga körsångerskor gav Pasha sitt yttersta i Baku och slutresultatet blev en strålande popkaramell och lysande tv. Knasigt men i varje ögonblick kontrollerat och charmigt.

Framför allt den makalösa kameraåkningen under låtens sista tjugo sekunder då Pasha och flickorna dansar fram i något slags moldavisk conga hör till något av det härligaste jag skådat i ESC någonsin. Belöningen blev en fin placering - om jag fått bestämma hade det blivit ytterligare några pinnhål högre.

Pasha Parfeny hade inte fått nog och skulle snart vara tillbaka i hetluften, nu med en av sina körsångerskor i huvudrollen.Pasha Parfeny / Lăutar (Moldavien 2012)
11:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar