21 oktober 2016

La Coco-Dance / Monaco 2006

Att göra comeback hade visat sig vara svårare än man kunnat ana och varken 2004 eller 2005 lyckades Monacos bidrag imponera i någon större utsträckning. Inte alls som på 1960- och 70-talen då Monaco ofta snott åt sig riktigt framskjutna placeringar, oftast med inlånade franska stjärnor.

Att kalla henne stjärna vore kanske att ta i, men för en fransk publik var Séverine Ferrer åtminstone långt ifrån okänd. Hon hade slagit igenom som poppig programledare i fransk tv och landat flera mindre filmroller under slutet av 1990-talet. Hon hade spelat in ett soloalbum och dessutom lanserat ett eget klädmärke som tillverkade mode för gravida kvinnor.

Séverine hade tillbringat sin barndom på ön Réunion - ett franskt department i Indiska oceanen, 80 mil öster om Madagaskar - och hade nu fått en exotiskt klingande karamell till låt som skulle föra tankarna till ett annat franskt öparadis - nämligen Tahiti. Delar av texten framfördes också på tahitiska, något som aldrig tidigare hänt i tävlingens historia.

Kompositören gömde sig bakom pseudonymen J. Woodfeel men det lurade knappast någon. Med största sannolikhet hade samma gamla Phil Bosco knåpat ihop låten, nu för tredje året i rad. Och nog för att framträdandet var lite andfått och det exotiska anslaget lite fånigt påklistrat - den lätthet som funnits i förhandsvideon var som bortblåst - men det största problemet var än en gång en på tok för svag och trist komposition. Än en gång hamnade Monaco i botten av resultatet.

Séverine Ferrer led inte av nederlaget utan fortsatte en mångsidig karriär och har gjort allt från att skriva böcker till att turnera runt om Frankrike med föreställningen Vaginamonologerna.

Nu hade Monacos lilla tv-bolag fått nog. Trots att man från början bekräftat att man tänkte skicka en låt till finalen i Helsingfors 2007 drog man tillbaka sin anmälan och har inte setts till på nytt i tävlingen. Sedan juni 2016 ägs TMC till hundra procent av den franska privata kanalen TF1 som höll i Frankrikes deltagande fram till 1981 och som inte visat något intresse för ESC sedan dess. Att Monaco skulle göra en andra comeback verkar med andra ord osannolikt.Séverine Ferrer / La Coco-Dance (Monaco 2006)
21:a plats av 23 bidrag (semifinal) i Aten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar