12 oktober 2016

Fight / Moldavien 2007

Efter att ett gäng hårt rockande monster i latexkostymer vunnit hela finalen i Aten 2006 tyckte många länder att rock skulle vara en säker häst. I den störtflod av lite hårdare toner som sköljde över tittarna känns det ändå som att Moldavien hittat ett mer eget tilltal. Som om deras låt kläckts ur ett helt annat ägg än de andras.

27-åriga Natalia Barbu kontrasterade elgitarrerna mot ett envetet fiolspelande som gav en särskild karaktär åt bidraget. Hon hade en bred musikalisk utbildning med fiol som huvudinstrument vid sidan av sången.

Låten var skriven på ganska bedrövlig engelska men hade man överseende med det kunde man lätt hitta ett angeläget budskap om att livet är en enda strid där vi alla måste kämpa hårt för att klara oss. I ett land som Moldavien visste man det bättre än de flesta.

Ända sedan självständigheten 1991 hade korruptionen i landet varit skyhög samtidigt som ekonomin kollapsat och levnadsstandarden sjunkit som en sten. En svensk tidningsartikel hävdade att landet var så korrupt att ingen ens brydde sig om att manipulera valen, då det egentligen inte gjorde någon skillnad vilket parti som vann.

Under en av repetitionerna tog den annars stensäkra Natalia Barbu i så att de högsta tonerna sprack, annars sjöng hon utmärkt från början till slut. Kanske vill hon bara passa på att testa hur långt hon kunde pressa rösten innan det blev för mycket.

Än idag (2016) är "Fight" Moldaviens näst bästa placering i ESC. Natalia har i likhet med många andra moldaviska artister fokuserat mer på en karriär i Rumänien, där det finns betydligt mer resurser i musikbranschen. Där har hon lyckats hyfsat bra med singlar som "I Said It's Sad" och framför allt "Ingerul meu" som låg etta på den rumänska topplistan i många veckor.

När amerikanska Esquire 2015 publicerade en lista där de utsåg de sexigaste kvinnorna i en rad olika länder fanns Natalia Barbu med som Moldaviens etta på listan.Natalia Barbu / Fight (Moldavien 2007)
10:e plats av 24 bidrag (final) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar