6 oktober 2016

Ahava hi shir lishnayim / Israel 1977

Israel hade lyckats ganska bra sedan debuten 1973 och hade inte behövt skämmas alls, men man hade heller inte lyckats charma världen på samma sätt som man gjort den där första gången. Den israeliska televisionen IBA bestämde sig sålunda för att skicka Ilanit till ESC en gång till för att se om det skulle gå lika bra som första gången.

Ilanit själv var inte så förtjust i tanken från början men lät sig övertalas av sin manager, och tillsammans med en panel sammansatt av IBA började man lyssna igenom ett antal tänkbara låtar. Varför man inte gjorde som förra gången och bara beställde en låt av den lysande Nurit Hirsch framgår inte av historien.

Efter många om och men fastnade man för "Ahava hi shir lishnayim" - "Kärlek är en sång för två" - en låt Ilanit tyckte var på tok för traditionell och knappast skulle ha valt själv. Låtskrivaren Eldad Shrem var inte heller helt nöjd. Han hade egentligen skrivit låten till sin dåvarande flickvän och tänkt sig att den skulle vara en soulballad. Många goda saker kan sägas om Ilanit men någon souldrottning var hon då rakt inte.

Än en gång sparade IBA in på budgeten och skickade en minimal delegation till London. Väl på plats bad man ett gäng engelska sångerskor om hjälp med körsång. De fick texten utskriven fonetiskt och sjöng glatt och entusiastiskt på fejk-hebreiska.

Sveriges debuterande dirigent Anders Berglund har många gånger berättat om hur Eldad Shrem - som fick följa med till London och dirigera orkestern - hade en viktig roll i den israeliska säkerheten på plats, och hur han varit beväpnad under repetitionerna. På And The Conductor Is förnekar Eldad Shrem den uppgiften och påstår sig inte ens kunna skjuta något vidare.

Inte blev det heller någon fullträff för Ilanit den här gången. Låten är snygg och prydlig men, precis som sångerskan själv misstänkte, lite för snäll och intetsägande för att ha en riktig chans. Året efter skrotade man de interna uttagningarna och satsade på en storslagen nationell final istället och då skulle det minsann hända saker.Ilanit / Ahava hi shir lishnayim (Israel 1977)
11:e plats av 18 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar