20 februari 2016

Valentino / Spanien 1986

Spansk tv hade tagit för vana att välja sina bidrag till ESC internt, utan någon nationell final, utan att nödvändigtvis motivera sina val desto mer för tv-tittarna. Man bara valde ut ett bidrag och så fick publiken tacka och ta emot.

1986 valde man att skicka Cadillac till Bergen. De hade funnits i fem år och släppt ett par skivor med viss framgång. Man hade bytt musikalisk stil såväl som medlemmar ett par gånger och hoppades nu att få det riktigt stora genombrottet.

Det intressanta är i backspegeln inte vad man valde utan vad man valde bort, då flera källor hävdar att gruppen Mecano hade skickat in sin låt "Hijo de la luna" till urvalskommittén. Mecano hade slagit igenom som ett syntpopband några år tidigare men befann sig nu vid ett vägskäl i karriären. Intresset för dem hade dalat och de hade blivit dumpade av sitt skivbolag.

Kanske tyckte spansk tv att Mecano var föredettingar och ointressanta att skicka iväg någonstans. Kanske hade inte låten riktigt funnit sin form än - den var egentligen tänkt för en annan artist från början.

Vad som hände var att "Hijo de la luna" blev början till en makalös nytändning för Mecano. Låten blev en hit i stora delar av Europa och snart var trion den den allra mest framgångsrika gruppen i den spanska underhållningshistorien.

För Cadillac gick det inte riktigt lika bra. Efter att ha placerat sig helt i mitten av resultatet åkte medlemmarna hem till Spanien igen, släppte ett sista album och upplöste sedan gruppen för gott.Cadillac / Valentino (Spanien 1986)
10:e plats av 20 bidrag i Bergen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar