13 februari 2016

Ooh Aah Just A Little Bit / Storbritannien 1996

I mitten av 1990-talet var Eurovision Song Contest ett kommersiellt stendött evenemang. Det finns inget snällare sätt att säga det på. Tittarsiffrorna dalade inte längre utan störtdök. Bidragen blev kanske hits i sina egna länder men i de flesta fall inte ens det.

Inte ens vinnarlåtarna fick något liv efter tävlingen. Kanske för att jurygrupperna ihärdigt premierade vackra harmonier framom hitrefränger. Kanske för att regelverket uttryckligen förbjöd användandet av de trummaskiner och syntetiska ljud som kännetecknade nittiotalets hitlåtar.

På BBC hade man bestämt sig för att bryta dödläget och visa var skåpet skulle stå. I flera år hade man försökt skicka modernare bidrag och 1996 hade man fått till en riktig fullträff.

Gina G var en australiensiska som flyttat till London några år tidigare och som gjort succé som DJ och sångerska på diverse klubbar. Hon var kanske inte vansinnigt tonsäker men glittrande och karismatisk och hennes låt fastnade som ett plåster på första lyssningen. Snart rusade den uppför de brittiska topplistorna.

För att se till att hitlåten fortfarande skulle låta som en hitlåt i ESC såg Storbritannien till att utöva lite press på EBU. Snabbt och lätt skrevs reglerna om så att Gina G:s dataanimerade synthslingor skulle få användas också i tävlingen. Efter det gick utvecklingen snabbt framåt: året efter fick alla länder lägga hur mycket musik de ville på band, ytterligare två år senare togs orkestern bort helt.

Det enda man inte hann göra något åt var de mossiga jurygrupperna som i vanlig ordning röstade fram en irländsk vinnare i folkton. Den brittiska topplistediscon fick nöja sig med en åttondeplats men gick upp på englandslistans förstaplats dagen efter finalen och blev en stor hit i många länder. Den första stora hit som ESC producerat på nästan tio år.

Därmed hade jurygrupperna i princip avskaffat sig själva. Året efter genomförde fem länder telefonröstning på prov och 1998 slängdes juryn ut i kylan helt. Där skulle den få stanna i många år.

Gina G dansade fram på topplistorna under det kommande året då hennes album innehöll fler framgångsrika låtar, men sedan blev det väldigt tyst. Sångerskan hamnade i en utdragen rättstvist med sin manager och när processen var över hade publiken dragit vidare och hittat nya favoriter.

Mer bestående framgång skulle Gina G:s körsångerska Miranda Cooper få. Efter att ha försökt lansera sig som sångerska i olika sammanhang men satsade istället på en karriär som låtskrivare. Som en del av kollektivet Xenomania har hon skrivit en mängd hitlåtar åt artister som Girls Aloud och Sugababes.

Gina G försökte ta sig tillbaka till ESC 2005 och ställde upp i den brittiska finalen med "Flashback", iförd samma klänning som hon burit i Oslo. Det är svårt att vrida tiden tillbaka och Gina G blev allra sist av fem kandidater.

Uppdaterad 11 juli 2023



Gina G / Ooh Aah Just A Little Bit (Storbritannien 1996)
8:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar