19 februari 2016

Fiumi di parole / Italien 1997

Ingen verkar veta riktigt säkert vad som hände men efter finalen i Millstreet 1993 tappade italienska RAI det lilla intresse man ändå hade haft för Eurovision Song Contest och drog sig ur tävlingen.

Det krävdes gissningsvis en hel del lock och pock och sockerbit, men fyra år senare - när man verkade ha bestämt sig för att försöka ge hela ESC en nytändning i Dublin 1997 - var italienarna tillbaka i startfållan.

För första gången sedan 1972 gjorde man dessutom det självklara och skickade vinnarlåten från Sanremofestivalen - denna den italienska schlagerns mastodontfest - som representant.

Inte för att Sanremo skulle varit en uttagning till ESC. Snarare fick vinnaren frågan om de kunde tänka sig en resa till Irland och det kunde de. Jalisse hade kanske inte så mycket att välja på. De hade varit en oväntad vinnare och möttes inte direkt av någon ohejdad entusiasm efter segern. Flera andra av Sanremolåtarna blev större hits och vinnarna beskylldes för att ha plagierat Roxettes "Listen to your heart". De behövde all positiv uppmärksamhet de kunde få.

På andra plats i Sanremo kom Anna Oxa som var en större stjärna och som redan representerat Italien 1989. Hon skulle gissningsvis nobbat ESC och tyckt sig ha viktigare saker att ägna sig åt.

I Dublin var Jalisse ändå populära och räknades som en av de riktigt stora vinnarfavoriterna. Ett snyggt framträdande och en fjärdeplats borde ju ingen kunna vara missnöjd med. Utom möjligen RAI, som återigen drog sig tillbaka från tävlingen och inte skulle göra comeback förrän 2011.Jalisse / Fiumi di parole (Italien 1997)
4:e av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar