19 februari 2016

Fiumi di parole / Italien 1997

Ingen verkar veta riktigt säkert vad som hände men efter finalen i Millstreet 1993 tappade italienska RAI det lilla intresse man ändå hade haft för Eurovision Song Contest och drog sig ur tävlingen.

Det krävdes gissningsvis en hel del lock och pock och sockerbit, men fyra år senare - när man verkade ha bestämt sig för att försöka ge hela ESC en nytändning i Dublin 1997 - var italienarna tillbaka i startfållan.

För första gången sedan 1972 gjorde man dessutom det självklara och skickade vinnarlåten från Sanremofestivalen - denna den italienska schlagerns mastodontfest och själva förebilden för hela ESC - som representant. 

Detta möjliggjordes av en regeländring. Tidigare år hade de låtar som vunnit nationella finaler eller på annat sätt valts ut att tävla i ESC haft ett embargo och fick inte spelas förrän ett av EBU bestämt datum då samtliga bidrag skulle vara klara. Att lägga Sanremovinnaren i malpåse i väntan på en tävling ingen i Italien brydde sig om var fullständigt otänkbart men nu togs den regeln bort och problemet var löst.

Inte för att det gjorde Sanremo till en uttagning för ESC. Snarare fick vinnaren frågan om de kunde tänka sig en resa till Irland och det kunde de. Jalisse hade kanske inte så mycket att välja på. De hade varit en oväntad vinnare och möttes inte direkt av någon ohejdad entusiasm efter segern. Flera andra av Sanremolåtarna blev större hits och vinnarna beskylldes för att ha plagierat Roxettes "Listen to your heart". De behövde all positiv uppmärksamhet de kunde få.

På andra plats i Sanremo kom Anna Oxa som var en större stjärna och som redan representerat Italien 1989. Hon skulle gissningsvis nobbat ESC och tyckt sig ha viktigare saker att ägna sig åt.

Dessutom visade sig Alessandra Drusian och Fabio Ricci i Jalisse vara riktiga fans av ESC och rykten gör gällande att det var de som tjatade på RAI om att få åka snarare än tvärtom.

I Dublin var Jalisse ändå populära och räknades som en av de riktigt stora vinnarfavoriterna. Ett snyggt framträdande och en fjärdeplats borde ju ingen kunna vara missnöjd med. Utom möjligen RAI, som återigen drog sig tillbaka från tävlingen och inte skulle göra comeback förrän 2011.

Jalisse - som var ett par också utanför scenen - hade svårt att imponera på den italienska publiken och försvann snabbt från de stora sammanhangen. De fortsatte att ge ut musik på eget bolag men sedan 2001 eller så är det bara Alessandra som sjunger på Jalisse låtar medan Fabio ägnar sig åt låtskrivande, produktion och skivbolaget.

Uppdaterad 17 januari 2022



Jalisse / Fiumi di parole (Italien 1997)
4:e av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar